Douchen na de gymles?

, Gerd
21-8-2017, 3:17 uur

Douchen na de gymles? Op de basisschool gebeurt het nog wel, soms met onderbroek aan. In het voortgezet onderwijs heeft de douche plaatsgemaakt voor flink spuiten met deodorant.

Kinderen van tegenwoordig zijn beslist niet preutser dan vroeger, zegt Denny van Leeuwen, al meer dan twintig jaar vakleerkracht lichamelijke opvoeding. “Dat meisjes in groep 8 er moeilijk over beginnen te doen, was altijd al zo. Je moet als school duidelijk zijn over je beleid.” Yuri Ohlrichs, namens de Nederlandse Vereniging Van Seksuologen: “Er is geen onderzoek naar mogelijk toegenomen preutsheid gedaan, maar ik geloof er niks van. Dat pubers gêne voelen over hun lichaam is van alle tijden. Voor anderen is het een geloofskwestie en dat is natuurlijk prima. Ik zie in de sauna en de sportschool dat ook volwassen mannen in zwembroek of onderbroek douchen.”

Geen deurtjes
Of je het nu aan gymleraren, ouders of de kinderen zelf vraagt, iedereen zegt ongeveer hetzelfde: op de lagere school douchen kinderen samen in een ruimte. Op de middelbare school doucht bijna niemand. En waarom niet? Jongen, 5-vwo: “Ik vind het een hoop gedoe, daar heb ik geen zin in. Dat doe ik ‘s avonds thuis wel.” Meisje, brugklas gymnasium: “Het is bij ons niet verplicht. Er zijn aparte douchehokjes, maar daar zitten geen deurtjes voor. Ik doe het niet en de rest ook niet want die hokjes zijn een beetje ranzig.” Jongen, 4-havo: “Niemand doucht bij ons. Ik gebruik deo, maar spuitbussen mogen bij ons niet meer.”
De GGD’s adviseren ‘in verband met een beter binnenmilieu op school’ om douchen na de gymles verplicht te stellen. In de praktijk gebeurt dat alleen in het basisonderwijs. Denny van Leeuwen, vakleerkracht lichamelijke opvoeding op jenaplanbasisschool Wittevrouwen in Utrecht: “Als school hebben wij het beleid: kinderen moeten vanaf groep 5 (acht jaar) douchen na de gymles, behalve als het aan het eind van de dag is. Soms is er een probleem bij kinderen die nieuw zijn op school, die vinden het moeilijk om zich naakt te laten zien, maar meestal gaat dat snel goed. We zijn er duidelijk over naar nieuwe ouders: als je niet wilt dat je kind doucht, dan moet je niet op deze school zijn.” Er zijn een paar kinderen die in onderbroek douchen. Van Leeuwen: “Dat mag, als ze een droge bij zich hebben. Bij ons zijn zij de uitzonderingen.”

Klachtencommissie
Veel basisscholen vermelden op hun site of in hun schoolplan dat douchen vanaf een bepaalde groep verplicht is. En dat gebeurt over het algemeen zonder veel problemen in een gezamenlijke ruimte met een rij sproeiers, jongens en meisjes apart. En kinderen die per se in hun onderbroek willen douchen, dat moet gewoon kunnen, stelde de Landelijke Klachtencommissie Onderwijsgeschillen eind 2011, waar een moeder van een zevenjarige dochter bezwaar maakte tegen de verplichting van school om naakt te douchen na gym. De school mag het douchen op zich wel verplichten, stelde de commissie in haar uitspraak, maar de school mag niet eisen dat kinderen naakt douchen. ‘Het lichamelijk bewust of onbewust voorbijgaan aan schaamtegevoelens kan de grens van iemands lichamelijke integriteit overtreden.’ Bovendien werd in de uitspraak gesteld: ‘Het douchen met onderbroek aan is niet zodanig minder hygiënisch dat dit rechtvaardigt dat kinderen tegen hun wil of die van hun ouders, hun schaamtegevoelens opzij moeten zetten.’

Misbruikverhalen
Jeroen Laan, opleidingsdocent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam: “Kinderen zijn niet preutser, maar het aanraken van kinderen en kinderen bloot zien is wel gevoeliger geworden, onder andere door misbruikverhalen. Daar heeft ons mooie vak wel een tik van meegekregen.” Als vakleerkracht liep hij een keer de meisjeskleedkamer in omdat er gesodemieter was. “De volgende dag werd er geroepen: Jeroen glúúrt! Kinderen van 8, 9 jaar! Ze zien van alles op tv maar er wordt vaak niet echt over gepraat.”
Bij het vak algemene didactiek op de ALO komt ‘de kleedkamer’ ook aan bod. “Onze boodschap is dat je bij gymmen zweet en dat het fris is om te douchen. In de praktijk hangt het natuurlijk van de school en de docent af.” En die praktijk is dat er in het voortgezet onderwijs ‘vaker niet dan wel’ wordt gedoucht na gym, ziet hij tijdens stagebezoeken. “Veel van onze studenten douchten op school zelf al niet na het gymmen, dus die vinden het prima.”
“Vroeger hadden kinderen misschien ook meer ontzag voor een docent. Zelf denk ik dat het ook met de status van ons mooie vak te maken heeft. Er staat geen hekwerk om het vak lichamelijke opvoeding. Het telt niet mee op rapporten. De inspectie kijkt niet naar ons onderwijs. Dan laat je als docent allerlei criteria misschien wat makkelijker los, zeker als leerlingen er geen zin in hebben. Ik ken wel voorbeelden van een mobieltje dat snel onder of boven een douchehokje wordt gehouden, en klik, je staat op internet.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Gerd
21-8-2017, 3:23 uur

..Vervolg

Fris en monter
Ook al vindt de KVLO, de bond van gymleraren, dat douchen er wel bij hoort ‘om na gym weer fris en monter in de volgende les te zitten’, hij gelooft toch zeker niet dat kinderen onhygiënischer zijn dan vroeger, zegt directeur Cees Klaassen. “Nu doucht bijna iedereen elke dag. Dat was in de jaren zestig nog helemaal niet gebruikelijk. En deodorant bestond toen volgens mij ook nog niet.” Verplichten of niet: dat blijft aan de school en/of de gymsectie, vindt Klaassen. “Je kunt het als docent wel stimuleren. Aankondigen: volgende week doen we een duurloop, dus neem een handdoek mee.”
Ohlrichs gelooft er niet zo in dat ‘vroeger’ alle pubers wél samen onder de douche stonden op school. “Ik vind dat je het als docent aan de leerlingen over moet laten. Geef hun de keuze. Douchen of niet, in ondergoed of niet, in een apart hokje of samen. Je moet ze de ruimte geven op dat punt. Ik vind wel dat je hun een boodschap mee moet geven. Bloot zijn hoort bij het leven, net als eten en drinken. Er is niks mis met blootzijn en zeker niet tijdens het douchen. Je moet het bespreekbaar maken en duidelijk zijn wat je visie is op dit gebied. Je weet niet of daar thuis over wordt gepraat. Ik vind dat wel een taak van school, om het verwrongen ‘ideale lichaamsbeeld’ aan de orde te stellen dat ze voorgeschoteld krijgen in de media. Iedereen is bloot gelijk, maar niemand ziet er hetzelfde uit. Er is geen mooi of lelijk en goed of slecht. Vergelijken met een ander heeft geen zin, want elk lichaam is anders. En flauwe grappen op dit gebied moet je als school absoluut niet tolereren.”

Opslag
Jeroen Laan ziet tijdens zijn stagebezoeken aan studenten dat heel veel doucheruimtes op middelbare scholen ‘droog staan’. “Trek je zo’n deur open, staan de gymtoestellen er. Of is het opslag voor boeken.” Die ervaring herkent architect Janneke Snelder van Snelder Architecten uit Naarden. Het bureau ontwerpt veel scholen en de douches zijn bij het vaststellen van het programma van eisen vaak onderwerp van discussie, zegt ze. “Vroeger hielden scholen vast aan de normen die er waren: tien of vijftien douches in een ruimte van bepaalde omvang. Iedereen maakt er nu sowieso minder. Vaak zeggen opdrachtgevers bij scholen: Moeten we die douches wel maken, ze gebruiken ze toch niet.”
Is het dan geen idee om aparte hokjes te maken? “Dat is mij nog nooit gevraagd. Te duur om schoon te maken, je kunt niet goed toezicht houden en je wilt natuurlijk niet dat er op een of andere manier gerotzooid wordt.” Snelder vindt dat ‘een paar douches’ er bij horen op een school. “In verband met de verhuurbaarheid van een gymzaal bijvoorbeeld. Daar maken derden vaak gebruik van ‘s avonds of in het weekend. Bovendien: normen en wetten kunnen ook veranderen. Nu vinden pubers het stom om op school te douchen, maar dat kan over twintig jaar weer heel anders zijn. Je bouwt niet alleen voor het nu.”


Tips
-Wees als basisschool duidelijk in je schoolplan, op je site en tijdens voorlichtingsavonden. Is douchen verplicht? Zo ja, vanaf welke groep?
-Naakt douchen verplichten kan niet. Ook niet op de basisschool. Je kunt het wel stimuleren en vaak zijn kinderen er dan snel aan gewend en vinden ze het prima. Als kinderen per se in onderbroek willen, laat ze lekker. Verplicht wel een droge verschoning.
-Zet het onderwerp op de team-agenda. Directies vinden nogal eens dat douchen verplicht moet zijn, maar de gymnastieksectie kan daar in de praktijk niks mee. Je kunt pubers niet met een stok de douche in jagen. Praat er wel over met leerlingen.

{Kader}
Wat schrijft de islam voor?

Yusuf Altuntas, directeur van de ISBO, de organisatie van islamitische schoolbesturen: “Uit de Koran en de Soenna, de handelingen van de profeet, kun je opmaken dat naakt douchen wordt afgekeurd. Ook thuis, ook als we alleen zijn, douchen wij met ondergoed aan. Reinheid is een onderdeel van onze religie. Douchen en het hebben van een lekkere geur zijn erg belangrijk in de islam. Gezamenlijk douchen is vanuit onze religie verboden omdat het de integriteit van het lichaam aantast volgens islamitische waarden en normen. Het eigen lichaam wordt gezien als een privé-aangelegenheid. Ik heb niet de indruk dat het een groot probleem is op scholen. De nadruk ligt terecht op het belang van bewegen, dat is gezond. Het douchen is dan van secundair belang. Ik zat zelf op een openbare school, daar douchte niemand na de gymles. Ik heb niet de indruk dat douchen op school bij het cultureel erfgoed hoort.”

© 2017 het Onderwijsblad.
(onderwijsblad@aob.nl).

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Maarten
21-8-2017, 7:29 uur

Met interesse gelezen Gerd,
het zou natuurlijk heel mooi zijn als kinderen allemaal onder de douche gingen na het sporten, maar ik herinner me niet dat het bij ons op school werd gedaan in vijftiger en zestiger jaren.
Maar stinken deed het wel in de klas, deodorant werd niet of nauwelijks gebruikt, al helemaal niet door jongens. De leraar die na de gymles de klas kreeg was zwaar de pineut.
@andere jaap: wat heeft de moderator hier niet leuk aan te vinden?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maarten

Re: Douchen na de gymles?

, Andere Jaap
21-8-2017, 18:05 uur

Iemand die na het gymen doucht is volgens mij nog geen naturist. Maar goed, aangenomen dat het onderwerp hier thuis hoort:

Fijn dat je zo bezorgd bent om de hygiëne van scholieren. Goed tandenpoetsen hoort daar ook bij. Wat vind je? Moeten kinderen vaker en beter hun tanden poetsen?

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Bert
21-8-2017, 19:44 uur

Op onze SBO school was het ook verplicht om na de gym te douchen. Vooral in de onderbouw duurde dat lang. Veel kinderen hadden moeite om zich zelf goed af te drogen, aan te kleden. Kortom er werd weer gezegd dat het ook te veel lestijd kostte Bovendien hadden veel allochtone ouders er moeite mee.. Nu hebben wij het geluk dat de gymzaal in de school zit. Er zijn genoeg scholen die eerst een eind moeten lopen om bij een gymzaal te komen.En dan is er helemaal geen tijd voor te douchen. Want je verspilt lestijd. Nu douchen wij ook niet meer. En toch vind ik dat jammer. Maar overigens kijk niet alleen naar scholen. bij hoeveel voetbal en hockeyclubs worden de kinderen na de training of wedstrijd gelijk in de auto worden gezet, onder het roepen van wij douchen thuis wel.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Rene. (de enige echte)
21-8-2017, 23:25 uur

Gelukkig zijn er nog wel mensen die ongedouchte kinderen domweg niet in de auto laten stappen.

Bij mij was het gewoon douchen na de gym. (ca. 1981) Werd ook totaal niet moeilijk over gedaan. De ene liep naakt vanuit de kleedkamer de douche in, de ander ontklede zich pas in de douche. Ik ben er niet slechter van geworden en ik ken ook niemand waarbij dat wel is gebeurt. Het gaf mij juist meer inzicht in de verschillen van de mens. Iets wat m.i. best belangrijk is in de pubertijd.

Als ik nu van mijn nichtje hoor dat de les(sen) na het gymen onderhand een parfumerie is verworden dan vindt ik dat absoluut niet normaal.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Rene. (de enige echte)

Re: Douchen na de gymles?

, Willy
21-8-2017, 20:07 uur

http://www.naturisme.be/index.php/nl/home/open-brief

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Willy

Re: Douchen na de gymles?

, Gerd
21-8-2017, 23:46 uur

Er heersen een aantal opinies betreffende bloot, vooroordelen die niet ontkracht worden tijdens ons opgroeien. Op school noch thuis wordt ons voldoende aangeleerd het eigen lichaam te accepteren zoals het is, zowel gekleed als ongekleed. Er wordt ons niet geleerd dat er niks mis is met onze blote lichaam. Er wordt niet nagedacht over de reden of het nut; men trekt een ‘zwembroek’ (what’s in a name) aan om in de zon te liggen, om te douchen, ….

versus verdict

Yusuf Altuntas, directeur van de ISBO, de organisatie van islamitische schoolbesturen: “Uit de Koran en de Soenna, de handelingen van de profeet, kun je opmaken dat naakt douchen wordt afgekeurd. Ook thuis, ook als we alleen zijn, douchen wij met ondergoed aan. Reinheid is een onderdeel van onze religie. Douchen en het hebben van een lekkere geur zijn erg belangrijk in de islam. Gezamenlijk douchen is vanuit onze religie verboden omdat het de integriteit van het lichaam aantast volgens islamitische waarden en normen. Het eigen lichaam wordt gezien als een privé-aangelegenheid. Ik heb niet de indruk dat het een groot probleem is op scholen. De nadruk ligt terecht op het belang van bewegen, dat is gezond. Het douchen is dan van secundair belang. Ik zat zelf op een openbare school, daar douchte niemand na de gymles. Ik heb niet de indruk dat douchen op school bij het cultureel erfgoed hoort'

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, eric
21-8-2017, 23:49 uur

Geen idee waarom dit hele verhaal hier geplaatst wordt....
Het heeft namelijk niets te maken met naturisme...
gr.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Gerd
24-8-2017, 0:13 uur

Naakt douchen hoort bij het naturisme kun je stellen!
Een naturist die met zijn boxer nog aan douche, is voor mij dan geen naturist!

En naaktopvoeding kinderen hoort gewoon bij het naturisme leven.

Mijn puberzoon leer ik naakt in huis rondlopen zonder enige schaamte bijvoorbeeld. Daar hoort bloot douchen buitenshuis ook bij de gymles erna!

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Andere Jaap
22-8-2017, 0:44 uur

Zo zie ik dat ook eric.

En daarbij klinkt dit allemaal erg bemoeizuchtig. Laat iedereen zelf beslissen of hij wel of niet doucht of een zwembroek aantrekt. De bekende schilder Jopie Huisman staat er om bekend dat hij zich 40 jaar niet gewassen heeft omdat het lichaam een zelfreinigende functie zou hebben. Zoveel zielen, zoveel meningen.

Ik ben naturist, maar als een ander dat niet is, prima!
Ik ben vegetariër, maar als een ander dat niet is, prima!

En als je vind dat iemand stinkt omdat-ie zich niet gewassen heeft, dan schuif je gewoon een eindje op. Maar ga niet anderen jouw mening opdringen of hem eens even vertellen wat jij normaal vind of niet. Dat bepaalt iedereen voor zichzelf.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, E. Nea
22-8-2017, 10:05 uur

Dat het lichaam een zelfreinigende funcite zou hebben, je schrijft gelukkig wel 'zou', dat is dus regelrechte lulkoek. Ook dieren wassen zich, en dat doen ze niet om dat een of ander damesblad of fabrikant van cosmetica hen dat aangepraat heeft, maar omdat het nuttig en zelfs nodig is om de buitenkant van het lichaam te ontdoen van alles wat zich daarop vasthecht. Als jij je drie dagen niet wast, dan stink je gewoon, punt aan de lijn. Dan is dat ten eerste al heel dom om je jezelf niet te wassen voor je eigen hygiëne, het is bovendien ook totaal onrespectvol tgo mensen in je nabije omgeving. Ga maar eens een uur op de trein naast zo'n stinkdier zitten. Je komt ze ook wel eens tegen in een baanresto, van die ongewassen oosteuropese truckers die een uur tegen de wind stinken, want te duur om een douche te nemen. Bah ! Gezellig hoor, en smakelijk eten ! Waaruit is het naturisme ontstaan ? Juist voor een deel als reactie op de ongezonde, onhygiënische omstandigheden waarin een groot deel v d bevolking moest leven, pakweg 100 jaar geleden. De mens vergeet vlug.
Als mensen onder de douche menen te moeten staan met hun ondergoed aan, vanwege aangeleerde preutsheid, dan is dat heel jammer en onhygiënisch, maar beter dan helemaal niet douchen. En aangezien de meeste bacteriën pas gedood worden bij minstens 60 °C, en we zelf niet zo goed tegen die temperatuur kunnen, wassen we onze kledij apart.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Ton L (de enige echte!)
22-8-2017, 19:29 uur

Kijk! Als de hele wereld nou eens zo dacht (ik namelijk ook), dan waren er wellicht wat minder oorlogen. Alleen al doordat men elkaars geloof (of geen geloof) respecteert.
Maar ja, da's een illusie.......

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, E. Nea
22-8-2017, 22:36 uur

Elkaars geloof respecteren...
Zo eenvoudig is het niet, vrees ik.
Als volgens die gelovige het erfgoed van de mensheid dat van voor het ontstaan van dat geloof dateert, des duivels is, en dus mag en moet vernietigd worden, dat ongelovigen ter dood moeten gebracht, bij voorkeur door ze het hoofd af te hakken, dat homo's van het hoogste gebouw moeten worden gegooid, enz, dan blijven we wel met een probleem zitten, vrees ik. Moeten we tolerant zijn, en laten begaan ? Ga jij je hoofd dan ook op het kapblok leggen ? Want al ben je dan misschien wel gelovig, het zal ongetwijfeld wel het verkeerde geloof zijn.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Ton L (de enige echte!)
23-8-2017, 21:27 uur

En daarom gebruikte ik het woord 'illusie'. Uptopie is wellicht beter....

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, E. Nea
22-8-2017, 22:38 uur

Dan zal de vraag of jij je onderbroek wil aanhouden bij het douchen, van ondergeschikt belang zijn, vermoed ik. ;-)

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Andere Jaap
23-8-2017, 0:50 uur

Jazeker Ton, als we allemaal hetzelfde dachten zou de wereldvrede een feit zijn. En daarom probeert iedereen de ander ervan te overtuigen dat hij net zo moet denken als hijzelf:)

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Koen Starre
23-8-2017, 9:18 uur

'Laat iedereen zelf beslissen of hij wel of niet doucht of een zwembroek aantrekt.'

Dat zou mooi zijn. Laat het geloof dat nou ook voor iedereen zelf uit maken, voor hun eigen gelovigen en ieder ander. Bovendien geldt dat natuurlijk ook voor de momenten dat je niet doucht...

Dat is ook vrijheid van religie. Je bent als religieuze en niet-religieuze vrij dogma's te accepteren of af te wijzen.


Groet
Koen

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Koen Starre

Re: Douchen na de gymles?

, E. Nea
24-8-2017, 9:49 uur

Dat is een heel, heel moeilijke discussie. Kijk, Adolf Hitler was op zijn manier ook een idealist, die dacht dat hij de joden moest uitroeien om de wereld te behoeden voor een nog groter onheil. Daarom kan je zo iemand nog niet laten begaan vanuit het principe, ik respecteer je overtuiging, je dogma's.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Douchen na de gymles?

, Jo D
24-8-2017, 22:09 uur

Vroeger was dit allemaal gewoon. Nu wat minder normaal.
Echter gaan beide kids turnen en douchen ze nadien gewoon in groep.
Het hangt ook van de sport / school en de regels af natuurlijk

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jo D

Re: Douchen na de gymles?

, Koen Starre
24-8-2017, 23:23 uur

Volgens mij gewoon kwestie van gymnofobie.


Groet
Koen

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Koen Starre
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug